Lyckas med ITIL – Undermåliga konsulter ger ITIL® dåligt rykte

Lyckas med ITIL

Vår styrka är att göra ITIL begripligt, konkret, att förvandla teori till praktik helt enkelt, men tyvärr möts vi inte sällan av frustrerade och uppgivna företag och organisationer som pustande uttrycker; ”ITIL fungerar inte, vi vet för vi har provat flera gånger”. På ett ögonblick avfärdas över 30 års forskning och utveckling av best practices som något teoretiskt, byråkratiskt och oanvändbart. Det är inte helt enkelt att lyckas med ITIL.

 

Anledningarna till varför ITIL-initiativ misslyckas är enligt vår erfarenhet främst tre.

 

 • Man anlitar undermåliga konsulter utan praktisk erfarenhet av LYCKADE ITIL-införanden (fråga dem gärna). Konsulter som inte förstår ITILs utgångspunkt att man måste ”Adopt and Adapt”. ITIL är ingen lag utan innehåller goda exempel på HUR man kan göra och VAD man bör göra. Det måste sedan anpassas till den verklighet man lever i.
 • Man skickar sin personal på ITIL Foundation och tror att de ska lösa det på egen hand. ”Alla är ITIL Certifierade här, men inget händer”
 • För höga ambitioner ”Vi försökte införa 10 processer förra året men det gick inte”.
  Man överskattar exempelvis förståelsen för processer och ITIL och man underskattar förändringsmotståndet hos personalen. Man analyserar exempelvis inte mognadsnivåerna av dagens processer vilket ger en otydlig bild av vad man behöver göra för att utveckla processerna till en lagom ambitionsnivå.
 • Alltför bokstavstrogna konsulter och ITIL-ambassadörer ”Vi gjorde som det stod i boken och det funkade inte”. Att ta till sig ALLT i ITIL-böckerna och försöka leva efter det är i princip omöjligt. Det räcker med att börja titta på alla roller som beskrivs. En liten organisation kan och bör inte införa alla roller. Organisationen skulle växa okontrollerat och byråkratin skulle öka. Men delar av de funktioner som beskrivs i rollerna måste kanske tas om hand. Alla behöver kanske inte ALLA processer som beskrivs, men det kan vara bra att ha en förståelse för dem och att vissa delar adresseras.
ITIL Utbildning Göteborg, ITIL Test, Lyckas med ITIL
Testa dina ITIL-kunskaper

Med en syrlig smak i munnen och en tunnare plånbok konstaterar man att ”ITIL är inget för oss” och stretar vidare som man alltid gjort.

 

Här kommer några fler tips för att misslyckas med ITIL, om någon vill prova?

 • Utgå från ITIL-böckerna istället för den egna verksamheten
 • Implementera ITIL sida för sida i böckerna
 • Ändra det som fungerar bra idag
 • Involvera inte de som berörs av förändringarna
 • Strunta också i att involvera verksamheten, fokusera bara på IT
 • Förvänta er att ITIL ska lösa alla problem
 • Se det inte som ett kontinuerligt förbättringsarbete, sätt en snäv deadline.

 

När man lär sig cykla kör man oftast omkull några gånger på vägen innan man lärt sig. Men att förkasta cykeln som fortskaffningsmedel redan vid första vurpan känns lite galet. Precis som det finns andra som kan cykla så finns det andra som lyckas med ITIL.

Precis som med cyklingen finns det de som är bättre, sämre, snabbare eller långsammare på att cykla.

 

Ett bra sätt att få reda på hur bra de andra är på att cykla är att umgås med dem. Via de två nätverk vi driver tillsammans med Dataföreningen kan man umgås med andra som arbetar med och enligt ITIL. Haka gärna på. Klicka bara på respektive länk nedan.

ITIL i Praktiken

ITIL Service Desk

Boka ITIL kurs, ITIL Foundation Göteborg
Boka ITIL Foundation

Vad är ITIL – Och vad är det inte?

ITIL är:

Best practice

Input till förbättringsarbete

Ramverk

Verksamhets fokuserat

Processorienterat

ITIL är INTE:

Påhittat

Tvingande

Färdig lösning

Självändamål

Industri eller storleksspecifikt

 

En konsult som inte förstår att det är ett långsiktigt arbete som kräver förändringsledning, verksamhetens aktiva deltagande och guidning snarare än en rapport och pekpinnar kan därmed rasera förtroendet för ett helt ramverk.

 

Att införa ITIL som ramverk handlar mer om att skruva på de befintliga processer som faktiskt finns snarare än en världsomvälvande jätteförändring, men det kan vara nog så svårt.

Samarbete, ITIL, Certifiering, Foundation, Lyckas med ITIL

Incidenter hanteras, Problem blir undersökta och Förändringar beslutas i de allra flesta organisationer. Men det kanske saknas sätt att säkerställa kvalitén och kontinuiteten. Hur får man processerna att leverera konsekvent på en hög nivå? Man får skruva lite på dem, oftast finns det element i befintliga processer som är alldeles lysande. Det ska man ta vara på.

 

Vill ni veta hur man lyckas med ITIL? Boka in oss på ett möte eller en kostnadsfri workshop.

ITIL Konsult, ITIL Foundation, ITIL Certifiering

Dela

Prenumerera