SACM & CMDB- Larsson & Co utvecklar

SACM & CMDB – två viktiga förkortningar

Larsson & Co har under en längre period arbetat med en av Sveriges största fordonstillverkare för att utveckla och effektivisera kundens CMDB (Configuration Management DataBase) och SACM (ITIL processen Service Asset & Configuration Management), samt ökat datakvaliteten på Configuration Items (CI’s). Resultatet av fas ett är en strukturerad, standardiserad och mätbar CMDB med tillhörande process och verktygsstöd.

ITIL kurs, ITIL Utbildning, Upplev ITIL

Nu går uppdraget in i nästa fas. I rollen som Processägare ska Larsson & Co nu ta SACM-processen och arbetet med CMDB till nästa nivå. I fas två ingår inte bara att ytterligare etablera SACM-processen utan även att stabilisera, underhålla och förbättra processen i egenskap av Processägare.

Utan CMDB är vi blinda

SACM, CMDB, referensuppdrag, ITIL FoundationEn CMDB är en databas som innehåller all relevant information om hårdvaru- och programkomponenter som används i en organisations IT-tjänster och relationerna mellan dessa komponenter. En CMDB tillhandahåller en organiserad vy och är därmed ett utmärkt sätt att undersöka utifrån.

Med andra ord, om man inte vet hur pryttlarna och pinalerna hänger ihop så är det ganska enkelt att klampa i klaveret.

Det finns undersökningar som visar att upp mot 80% av alla incidenter skapas av IT själva. En välbyggd Changeprocess med en up-to-date CMDB är ett verkligt kraftfullt verktyg för att kapa många av de egenskapade incidenterna som uppstår.

I en fabriks produktionsmiljö är det så mycket enklare att se hur saker och ting hänger ihop, det går oftast en ledning av något slag mellan dem. Visuellt mycket enklare än i en IT-produktionsmiljö. Just därför är arbetet med CMDB så viktigt för att kunna synliggöra alla kopplingar.

 

Vill du veta mer om vad SACM och CMDB kan göra för just er? Hör av er till oss för en kostnadsfri Workshop.

Eller varför inte göra slag i saken och boka in en ITIL Foundation hos Sveriges mest pragmatiska ITIL konsulter!

/Andreas Lindström

Boka ITIL Foundation - Kontakta Andreas 031-337 57 50ITIL Utbildning, ITIL Konsulter, ITIL Certifiering

Dela

Prenumerera