Konsulter och deras ”lingo”…

Ni har väl alla hört dem:

  • Förutsättningslösa möten
  • Övergripande/Stora penseldragen
  • Lågt hängande frukter
  • Tänk utanför boxen
  • Win-Win

Men vad betyder de då?

Tolkningarna av ovanstående fraser kan vara så vitt skilda att de bara sprider förvirring och osämja. Vad har orden för innebörd hos den som säger det och vad får de för betydelse hos den som lyssnar? Det finns en stor risk att det landar i två olika bilder av vad som förväntas och som ska levereras. För att hålla det kort så landar det ofta långt ifrån en ideal situation.

Vi tar dem en och en.

Förutsättningslösa möten.

Varför ska jag boka, gå på eller ens bry mig om ett möte utan förutsättningar?

Synonymer till förutsättningslös är: objektiv, opartisk, fördomsfri, odogmatisk, neutral.

Men inget av det stämmer ju. Bokar man ett möte så gör man ju det utifrån att man vill åstadkomma något, om det så bara är för att lära känna personen för att utöka sitt nätverk (som normalt sett även det har ett syfte). Är det angående en anställning så vill ju båda parter se om det finns möjlighet till samarbete. Översätter man förutsättningslös till engelska så kommer ”unconditional” upp, undrar om inte ”pointless” hade varit en bättre översättning när det kombineras med just möte?

Övergripande (stora penseldrag)

Kombinerat med process, strategi osv. Vad då övergripande? Det arbetet är oftast gjort och har resulterat i att man just behöver en konsult. Man behöver ju praktisk och konkret hjälp med att faktiskt få sakerna ur händerna. ”Vi vill göra det här, men vet inte hur, kan du hjälpa oss?” Att i det läget börja se över just ”vad vill ni göra”-delen blir ju lite märkligt, minst sagt.

Lågt hängande frukter

Eller ”Jag måste visa resultat snabbt som attans annars stryper de min budget!”.
Otaliga är de konsultuppdrag som startats för att just hitta de lågt hängande frukterna eller komma åt de snabba förändringarna. Nästan alltid finns det både mer och större frågor bakom som är minst lika viktiga. Inom en organisation hänger mycket ihop, faktiskt allt hänger ihop på ett eller annat sätt. Att i det fallet enbart se över en viss process utan att faktiskt kasta ett öga eller två på helheten så att man inte skapar fler problem än man vill åtgärda är inte alls dumt. Ibland hittar man de saftigaste frukterna i grenverket.

Tänk utanför boxen

Vad är det för jädra låda vi sitter och tänker i? Tankesmedja översätts think tank på engelska, dvs tänkar-tank, så hur ska vi ha det? Tänker vi bäst i en låda eller inte?

Såklart finns det givna ramar att förhålla sig till för att kunna vara realistisk. Idag finns det dessutom fler ramar än någonsin. ITIL 4 och många andra ramverk och metoder tar upp PESTLE som omgivande faktorer man bör beakta (att strunta i dem får oanade negativa konsekvenser).

    Political

    Economic

    Social

    Technological

    Legal

    Environmental

Ingen kommer acceptera att man struntade i lagkraven med ett ”jo förstår du domar’n, jag tänkte utanför boxen lite och ja, det blev kanske inge bra, men mina intentioner var ju något helt annat”.

”Tänk lite utanför boxen” dyker inte sällan upp när en konsult inte tycker att kunden vill göra som konsulten vill och sagda konsult inte tycker att kunden förstår. Skippa ”utanför boxen”-snacket och bli lite bättre på att förklara istället!

Win-win

Eller: ”vi får det båda lite bättre, fast helst vill jag att jag får det lite bättre än du”.
Det är klart att alla vill vinna något på en affärstransaktion eller interaktion av något slag. Vad är alternativen? Win-loose eller loose-win eller gud förbjude loose-loose? Låter det som en hållbar affärsrelation? Nej såklart inte. Att båda parter får ut något utav det ligger ju i hela sakens natur och därför ganska onödigt att dra upp då och då. Win-Win är en förutsättning för en affärsrelation.

Vi på Larsson & Co då?

Vi vill göra skillnad på riktigt och försöker så gott som alltid undvika de där orden. Att vara praktiska, pragmatiska och konkreta är vad vi vill och eftersträvar. Vill ni boka in ett möte fullt av förutsättningar för att prata om konkreta uppdrag och mål så får ni gärna höra av er till oss på:
031-337 57 50 eller maila på info@larssonco.com.

ITIL-konsulter | ITSM-konsulter | Verksamhetskonsulter

Dock ska sägas att de här uttrycken är så pass frekvent använda att de även slinker ur oss ibland. Be oss då gärna förklara vad vi menar.

//Andreas

Dela

Prenumerera