ITIL Change Management – plocka de lågt hängande frukterna

ITIL Change Management är som att lära sig cykla

80% incidenter80 % av alla incidenter skapar vi själva på IT genom framför allt dåligt planerade och genomförda ändringar (ITIL change management).

Genom att på ett strukturerat och planerat sätt genomföra ändringar kan vi alltså inte bara frigöra tid och sänka stressen utan också öka förtroendet för IT och bli mer professionella. Nu kanske du tänker att det då skulle leda till en övertalighet på en IT-avdelning, inte alls. Är det någon på en IT-avdelning som känner att de faktiskt hinner med ALLT de skulle vilja, eller läger ni allt för mycket tid på brandsläckning och reaktiva aktiviteter?

Med väl fungerande ITIL Change Management-arbete kan ni istället lägga tid på att planera arbete, förbättra verksamheten och framför allt testa och utvärdera på riktigt. Allt detta leder såklart till att brandsläckningen minskar.

Hur hänger processerna ihop

De flesta IT-organisationer som inför ITIL brukar börja med Incident management, sedan problem och därefter change. Rätt eller fel?

• Har man huvudvärk, tar man en Alvedon (incident management).
• Har man ofta huvudvärk bör man gå till läkaren för att ta reda på orsaken till huvudvärken (Problem Management).
• När läkaren hittat rotorsaken till huvudverket kan det behövas en förändring i sitt liv för att undvika huvudvärken, man kan behöva sova mer, stressa mindre eller dricka mindre kaffe (Change Management).

ITIL processer

Tänker man efter lite så inser man att det är såhär vi lär oss saker som små. Vi cyklar och ramlar på cykeln, blir omplåstrade, kör omkull igen – plåster osv. Vi lär oss att rullgrus ökar risken för att ramla. Sen lär vi oss cykla, vi lär oss våra begränsningar och väljer de vägar och hastigheter som vi klarar av.

Det betyder inte att vi aldrig mer kör omkull, men vi minskar riskerna genom ett förändra vårt beteende. På samma sätt blir vi aldrig av med alla incidenter bara för att man inför ITIL change management, däremot minskar vi sannolikheten och antalet incidenter dramatiskt genom en väldefinierad, dokumenterad och väl förankrad Change Management process.

De här tre processerna hänger tätt ihop. På en IT-avdelning har man garanterat ett eller flera sätt att ta sig an incidenter. Man har högst troligt ett eller flera sätt att angripa återkommande problem i den mån man hinner med. Men hur är det med change management? Underskatta inte en av de absolut viktigaste processerna inom ITIL. Processen som kan plocka de flesta lågt hängande frukterna…

MISSA INTE VÅR INSPIRERANDE VIDEO OM PROCESSEN CHANGE MANAGEMENT HÄR

Dela

Prenumerera